2014-12-15 diskbänksrealism

måndag, 15 december 2014 0 Kommentarer

När dagsljuset inte existerar så får man väl måla inomhus, då...

2014-12-06 Erik Hårdstedts ateljé i Uddebo

lördag, 06 december 2014 0 Kommentarer

Vad tycker ni om det här bygget? Visst är det roligt! Och en rymlig ateljé med ett fantastiskt ljus.

2014-12-04 snart akvarellkurs för Erik Hårdstedt

torsdag, 04 december 2014 0 Kommentarer

Snart ska jag iväg på akvarellkurs för Erik Hårdstedt i den charmiga byn Uddebo utanför Tranemo. Gläder mig!!

2014-11-22 Carl Bjerkås

lördag, 22 november 2014 0 Kommentarer

Jag såg i Göteborgs-Posten att Carl Bjerkås har vernissage idag, en fantastisk målare av Göteborgs hamn och stadsmiljöer. Jag vet ingen som kan skildra skymningsljus eller tex spårvagnar i snömodd som han. Till min sorg och grämelse är jag upptagen den närmsta tiden och har ingen möjlighet att åka dit och se utställningen, men gör det om du kan! Jag tar mig friheten att kopiera in en av hans fantastiska målningar från nätet här:

2014-11-17 kransbindning inför julen

måndag, 17 november 2014 2 Kommentarer

Ikväll har jag varit med på något som jag nästan hade hunnit glömma hur kul det är: Kransbindning, ett arrangemang i samarbete mellan Södra Skogsägarna och Steinstö Trädgård. Med åren har det blivit en tradition inför advent, och det är helt fantastiskt! 20 kvinnor (det HAR hänt att någon man har deltagit, men sällan) som samlas runt arbetsbänkar och gör sina egna julkransar. Åldrarna sträcker sig från sisådär 11 till 75, uppskattningsvis. Man pratar, fikar - Steinstös hembakta chokladkaka går inte av för hackor - men framför allt jobbas det intensivt och koncentrerat. Wenche Steinstö fixar fram halmstommar att binda runt, och säckar med buxbomsklipp, och vackra band att binda runt kransarna.

Såhär gör man: Man utgår från en färdig rund krans av hårdpressad halm. Runt den sätter man kvistar som man klipper av buxbom eller granris, och lindar fast efter hand med varv efter varv av tunn grön ståltråd. Ståltråden döljs efter hand av nästa omgång kvistar, som fästs med nästa varv av ståltråd, och så vidare. Till sist kan man dekorera med tex vackra band, eller julpynt som kottar och filthjärtan på skaft av metallnålar.

Här är min ena krans:

Såhär välkomnande blev det när jag kom hem och hängde upp mina alldeles nya julkransar i kvällsmörkret:

Många av dem som är med och binder julkransar börjar bli bekanta ansikten vid det här laget. Men idag vid fikabordet hamnade jag bredvid en sprudlande pigg nykomling, som hade åkt ända från Habo för kransbindningen i Ulricehamn. Charlie Cramer presenterade sig som "journalist, bloggare och kulturtant" och bara den beskrivningen får ju ett glatt leende att sprida sig över ens ansikte. Klicka här så kommer du till hennes blogg.

Och här är Charlies krans.

 

2014-10-19 Viti sover vid vedspisen

söndag, 19 oktober 2014 0 Kommentarer

Min hund Viti som sover framför vedspisen i köket.

20141-10-12 första färglagret på alla kvigbilderna

måndag, 13 oktober 2014 0 Kommentarer

Nu har alla de små oljemålningarna av kvigor som gick här i hagen i somras fått sitt första lager oljefärg, efter grundmålningen i äggoljetempera som jag skrev om tidigare: 2014-09-27 grundmålning .

Nu behöver de några veckors torktid, och vid det laget kommer dagsljuset att ha blivit alldeles för dåligt. Så i praktiken får de nog ligga och torka över vintern nu. Jag hoppas kunna ta itu med dem igen i mars eller så. Fortsättning följer!

 

2014-10-10 att springa i skogen

fredag, 10 oktober 2014 0 Kommentarer

I våras trodde jag att den där ångesten jag brukade ha var försvunnen för evigt, nu när släktfejden är över. Men på sistone har den börjat komma tillbaka, som en klump i magen och en blöt filt över livet. Kanske måste jag inse att den är min följeslagare emellanåt. Jag tror det var författaren Stig Dagerman som kallade den "den svarta hunden"...

Men igår, när hela livet kändes rejält hopplöst, gav jag mig ut och sprang i skogen - och det hjälpte verkligen. I början av löprundan hängde ångesten fortfarande med, och de svarta tankarna. Men långt innan jag kom hem hade jag glömt den totalt, när all uppmärksamhet gick till att hitta vägen över stenar och under granar genom obanad terräng. Och effekten satt i sen också, när kroppen var sådär skönt trött, och fortfarande idag när jag skriver det här. 

I tidningen läste jag att det är vetenskapligt bevisat nu: Vältränade muskler producerar ett ämne som hindrar dysterhets-hormonerna (eller vilket ämne det nu var) från att ta sig in i hjärnan. Å vad jag önskar att alla finge veta det!

2014-10-05 kvigorna, första färglagret

söndag, 05 oktober 2014 0 Kommentarer

Det var sånt underbart solsken idag så jag kunde inte hålla mig från att gå loss på kvig-målningarna. Jag tänkte att så här års vet man aldrig när den chansen återkommer.

Så jag lade ett första lager med oljefärg på två av målningarna som jag grundade häromdagen: 2014-09-27 grundmålning , trots att mellanfernissan egentligen inte alls hade torkat tillräckligt. De andra två målningarna får ligga till sig och torka ett tag till. Ärligt talat behöver de nog torka flera veckor till, kändes det som...

Såhär blev det (se nedan). Än så länge har jag alltså bara lagt allra första lagret av oljefärg. Efterhand som målningarna torkar ska jag arbeta vidare med oljefärgen. Min tanke är att lägga ut bilder här av hur arbetet fortskrider. Men det kan tänkas att det inte blir förrän framåt våren, för det är osäkert om målningarna hinner torka såpass att jag kan jobba vidare innan dagsljuset försvinner för säsongen.

Än så länge känns det som om bilderna artar sig bra. Det kliar i fingrarna att få jobba vidare med dem...

2014-09-27 grundmålning

lördag, 27 september 2014 0 Kommentarer

Jag fick lust att göra en liten serie av små oljemålningar från kvigorna som har gått i hagen här på gården nu i sommar. Idag har jag lagt första grundmålningen. Efter den första skissen med kol lägger jag en grund med äggoljetempera som jag tillreder själv, i någon färg som kontrasterar mot det som sedan ska bli målningen. Eftersom målningarna kommer att ha mycket gröna toner från hagen, har jag valt orange till grundmålningen. På det här stadiet ser bilderna lätt spöklika ut... 

När äggoljetemperan har torkat, om några dagar, kommer jag att fernissa de små dukarna med ett lager mellanfernissa för att stoppa kontrastfärgen från att blanda sig med "de riktiga färgerna" som kommer sedan. Med tanke på torktiderna så dröjer det antagligen några veckor innan jag kan börja lägga på "de riktiga färgerna", i olja. Jag tänkte jag skulle lägga ut ett foto av dukarna igen då, och visa hur målningarna växer fram. Jag hoppas att allt hinner torka medan det fortfarande finns tillräckligt med dagsljus för att kunna måla åtminstone första lagret oljefärg, innan dukarna måste bli liggande över vintern. 

2014-09-26 vackra gamla flaskor

lördag, 27 september 2014 0 Kommentarer

Jag har nog hamsterblod i ådrorna. Samlar på mig alldeles för mycket... Men visst är de fina, de gamla flaskorna med olika slags konstnärsmaterial som jag har hittat på olika loppisar och lagerrensningar under årens lopp.

2014-09-21 i kohagen

måndag, 22 september 2014 0 Kommentarer

En av de sista (?) sköna eftermiddagarna i år råkade jag passera kvigornas hage och fick se att de låg och idisslade. Jag tänkte att "Nu har jag min chans att teckna dem medan de ligger stilla!". Ganska många gånger den här sommaren har jag varit där med mitt teckningsblock medan de äter, och det är en utmaning - man tror inte att kor rör sig så mycket som de faktiskt gör, märker man när man försöker teckna dem... Man får blixtsnabbt kasta ner några streck innan kossan hinner ta ett steg, sen får man vänta tills hon (med lite tur) kommer tillbaka och visar sig ur samma vinkel igen. Ko-croquis!

 

Så nu slängde jag ner block och pennor i cykelkorgen, låste in hunden så hon inte skulle störa kvigorna, och skyndade mig tillbaka till hagen. Jag hade tur. Kvigan längst till vänster reste sig i precis samma stund som jag hade tecknat färdigt henne, men de två andra låg kvar en liten stund till. Jag hann precis teckna av dem också, sen reste de sig och gick sin väg med raska steg. Träden i bakgrunden fick jag teckna utan att kvigorna låg kvar. Vid det laget hade knotten hittat mig också, kände jag alldeles tydligt...

2014-09-14 uppstart av nytt porträtt, och liftare

söndag, 14 september 2014 0 Kommentarer

Idag var jag hemma hos en ny kund och började arbetet med ett nytt porträtt i rejält format. Det är alltid lika fantastiskt roligt! Under arbetets gång, medan man småpratar om ditten och datten, får man chansen att lära känna en ny människa man aldrig ens skulle ha träffat annars. Och den här gången ett extra privilegium för en porträtt-nörd som jag: att få bli guidad runt och hänförd glädjas åt min modells samling av underbart välmålade förfaders- / anmoders-porträtt. Wow, lyckan är total!

På vägen hem hände en sån där helt osannolik sak: En man med en snäll gammal hund stannade till på trottoaren och kommenterade min påbörjade duk när jag höll på att lasta in den i bilen för att åka hem. Min egen hund, som snällt hade väntat i bilen, fick hoppa ut och hälsa lite på hans hund och vi bytte några ord om hundar. Han nämnde att han var på väg till järnvägsstationen för att försöka hitta ett tåg mot Skövde, och jag var fortfarande på sånt upprymt humör efter den roliga dagen hos min modell och hans charmiga fru så jag slängde ur mig "Du kan få åka med mig, jag ska ändå förbi Skövde."

Så helt plötsligt hade jag improviserat ressällskap första biten hem. Förhoppningsvis hittade han nåt lämpligt tåg vidare från Skövde efter att jag hade släppt av honom vid stationen där, men innan dess fick jag höra diverse historier om hans liv, som absolut gjorde att min resa kändes kortare. Ibland händer verkligen oväntade saker... 

2014-09-11 sällskapliga kvigor

torsdag, 11 september 2014 0 Kommentarer

Planen var att sitta på en pall i hagen och teckna av kvigorna. Fast kvigorna är lite svårtecknade när de är så sällskapliga så man har dem i knät, och de bara vill bli kliade...

2014-09-09 ÄNTLIGEN är hemsidan uppe igen!!

tisdag, 09 september 2014 0 Kommentarer

ÄNTLIGEN! En och en halv månad efter att hemsidan kraschade mitt i sommaren - nu är min hemsida äntligen uppe igen. Varmt tack till Claes från Joomlaproffsen som hjälpte mig få igång den. 

2014-07-15 påbörjat porträtt

tisdag, 15 juli 2014 0 Kommentarer

Äntligen har jag lyckats tjata mig till att få 19-årige sonen Olle att modella lite, så att jag har kunnat påbörja ett porträtt av honom. Idag har jag målat första grovhuggna lagret i olja, efter tidigare kolskiss baserad på foton från i våras (eller var det t.o.m. förra våren??) och kompletterad med sittning i förra veckan, sen grund i äggoljetempera och efter det mellanfernissa. Nu ska målningen torka i åtminstone ett par veckor (kanske fler, vi får se) och sen återstår fler sittningar med föremålet självt. Olle är inte helt lättövertalad att sitta modell, så det kanske drar ut på tiden. Men nu är målningen åtminstone påbörjad!

2014-07-11 Min mejl fungerar igen

söndag, 13 juli 2014 0 Kommentarer

Utbytesmodemet jag fick från Telia hjälpte visserligen inte (ny felanmälan gjord, men såhär i semestertider har de väl annat för sig...). Men tills vidare kan jag läsa mejl via en sån där gammal fristående "donge" som man sticker i USB-porten. Ökenlångsamt men det funkar hjälpligt. Puh! Nuförtiden känner man sig verkligen isolerad från världen när mejlen strejkar...

2014-07-09 fotograferat hästar

söndag, 13 juli 2014 0 Kommentarer

Fotograferat hästar till en kommande målning. Perfekt dag: solsken, sen eftermiddag = livfulla skuggor till bilderna. Hästarna sprang tjusigt (påschasade av sin ägare och hennes kompis) och visade upp sig från sina flottaste sidor, härligt att se dem så! Hagen vi släppte hästarna i var ganska stor så en liten nackdel var att de höll sig på rätt långt avstånd från mig medan de sprang. Men jag hade mitt bästa teleobjektiv med, så jag hoppas skärpan blev tillräcklig ändå. Nu gäller det att välja ut bra foton att arbeta efter, i samråd med hästägaren. Jag kommer att gå igenom fotona själv först och sortera dem efter vad jag tycker och tror skulle bli bra, och presentera förslaget till hästägaren, sen är det hon som har sista ordet. Känner mig entusiastisk och taggad över att hästarna rörde sig så flott; det ska bli kul att måla dem!

MIN MEJL UTSLAGEN AV ÅSKAN

onsdag, 09 juli 2014 0 Kommentarer

Min mejl är fortfarande utslagen sen åskvädret i förra veckan. Om du vill komma i kontakt med mig eller har försökt mejla mig: Ring mig istället eller skicka ett SMS! Mitt tel.nr är 0705-33 30 18. I semestertider som nu vet jag inte när Telia får ordning på nät, modem, telestation eller var nu felet kan ligga...

2014-06-22 Fler ko-teckningar

måndag, 23 juni 2014 0 Kommentarer

Projekt ko-teckningar fortsätter. Den lilla koflocken här intill tycker tydligen att de känner mig nu, och jagar inte alls upp sig när jag sätter mig hos dem, så som de gjorde i början. Man sitter ju väldigt stilla när man tecknar, så jag antar att det lugnar dem. När en av dem (den stora svarta som alltid har vågat sig fram närmst) t.o.m. lade sig ner bara en meter ifrån mig och nästan somnade kändes det smått magiskt. Fast teckningarna här föreställer inte henne - hon låg lite FÖR nära för att det skulle bli bildmässigt bra, tänkte jag.

Karin Lindhagen, blyertsteckning 2014-06-22

Enkoteckning till:

Karin Lindhagen blyertsteckning vilande ko 2014-06-22