2014-04-08 Stockholms central

lördag, 12 april 2014 0 Kommentarer

En vänthall är ett perfekt tillfälle att teckna av folk omkring en. Nuförtiden sitter nästan alla med sin telefon i handen. Väldigt praktiskt ur smyg-tecknar-synpunkt, för då sitter de still. Såna som läser böcker rör sig mer, eftersom de måste vrida huvudet mot olika delar av uppslaget, och byta ställning på armarna titt som tätt.

2014-04-02 skräck

torsdag, 03 april 2014 0 Kommentarer

Jag blev tillsagd att hålla en kort presentation av ett ämne inför en klass med 8:or. Min egen reaktion överraskade mig.

Tanken fyllde mig med så mycket skräck så jag fick tårar i ögonen. Mina andetag kom stötvis och min mun blev torr, det dröjde ett par timmar innan jag ens kände att jag kontrollerade min röst såpass att jag förmådde protestera. (Då slapp jag presentationen. Ouf!)

Jag kan ju själv se att min reaktion var fullkomligt som en människa med fobi, t.ex. svårartad hundskräck. Jag såg för min inre syn hur 8:orna skulle bua och skratta åt min presentation, och att jag skulle börja gråta inför alla.

Mitt huvud fylldes av bilder från min egen skoltid i Värmland. Hur jag gick genom skolkorridorerna och hörde ungar ropa efter mig på bred värmländska: "Fan va ful du ä!" och hur deras kompisar skrattade åt det. Minnet av lärare som bröt ihop på lektionstid och började gråta, lärare som sjukskrev sig och aldrig kom tillbaka mer igen. Hur teckningsläraren (en ung kommunist som dekorerade teckningssalens glasrutor med Karl Marx medan barnen målade dit jultomtar) tvingade mig att sitta modell för klassen fastän jag visste att de skulle rita avsiktliga nidbider med anspelning på mitt välkända öknamn. Så blev det också, och teckningsläraren kommenterade det inte över huvud taget. Andra minnen när ungarna tog mina saker och bollade mellan sig tills de gick sönder eller försvann, och hånskrattade åt min förtvivlan.

Också minnen från tillfällen under senare år när jag har försökt tala inför andra: bilder från vår långa släktfejd (som jag nu äntligen har sluppit fri från, tack gode gud för det!!): Möten där min farbror patriarken röt och svor åt mig, och ingen sade emot utan tvärtom var det han som fick stöttning.

Och ändå: Jag vet ju att jag är orädd i många andra sammanhang. Jag vågar göra massor av saker som andra tycker är läskiga: Jag är inte rädd för mörker, jag är inte rädd för stora djur, jag kör motorsåg och fäller stora träd. Men detta: tanken på att hålla en kort dragning om ett givet ämne inför 30 st 8:or, det fick mig att fullkomligt flippa ur...

2014-03-29 Earth Hour

lördag, 29 mars 2014 0 Kommentarer

När jag nu ändå släckte lamporna i en timme under den s.k. Earth Hour så kunde jag inte låta bli att experimentera lite i stearinljusens sken. Det här med ljus och mörker, eller snarare ljus och skuggor, har förhäxat mig ända sen tonåren och jag tröttnar visst aldrig. Det är knivigt att måla i halvmörker, för man får mer eller mindre gissa sig till hur färgsättningen blir. Därför höll jag mig till 3-4 färger bara: indigoblått, ockra, vitt och lite järnoxidbrunt. Inga detaljer kunde jag urskilja heller, så det fick räcka med en ganska grov pensel.

2014-03-29 höns

lördag, 29 mars 2014 0 Kommentarer

Min granne Maggans hönor och en tupp.

2014-03-16 två varianter av telefonstolen

torsdag, 20 mars 2014 0 Kommentarer

Ett experiment: Två varianter av fåtöljen vid min telefon i köket, i den trevliga hörnan mellan kylskåpet och skafferiet. Fårskinnet och den ihopvikta pläden i fåtöljen, och på fotpallen stickningen som ska bli en lovikkavante. Den ena teckningen snabbt uppskissad med grov blyertspenna (6B). Den andra har jag lagt mer tid på. Samma scen, olika uttryck:

 

2014-03-15 Mats Gustafson på Röhsska

måndag, 17 mars 2014 0 Kommentarer

Var i Göteborg och såg Röhsska Museets utställning med Mats Gustafsons modeillustrationer. Ett urval av bilder, målade under loppet av 30 år.

Jag såg Mats Gustafsons målningar på Akvarellmuseet i Skärhamn för många år sen, och har aldrig kunnat glömma dem. Hans måleri är fullkomligt fantastiskt, han är helt rasande skicklig akvarellmålare. Just därför får han det att se sådär läskigt lätt och enkelt och självklart ut. Färgen flyter ut bara exakt lagom mycket över det våta pappret, de mjuka övergångarna är bara så fulländade. Inte ett onödigt penselstreck. Raffinerat. Överjordiskt.

Åk och se om du kan!! Utställningen är kvar till 4 maj.

http://rohsska.se/utstallningar/aktuella/5503/

http://matsgustafson.org/

2014-03-12 Tommy Pettersson

torsdag, 13 mars 2014 0 Kommentarer

Årsmöte med Ulricehamns Konstförening. Väldigt roligt att träffa massor av konstintresserade vänner och bekanta. Och ett roligt föredrag av konstnären Tommy Pettersson, en snickeri-intresserad vildhjärna i Tranemo. Han berättade lite om sitt måleri, men framför allt om sina andra skapelser: märkliga möbler, dörrar, något som han påstod var en säng för igelkottar, m.m. Här är en länk som jag lyckades hitta till hans presentation vid förra årets konstrunda i Tranemo, med bilder av några av hans skapelser:

http://konstlivsjuharad.se/artist.php?artist=62

 

2014-03-07 konst-och-musik-afton på Årås kvarn

lördag, 08 mars 2014 0 Kommentarer

Hamnade på konst- och musikafton på Årås Kvarn. Hade bara tänkt åka dit helt kort för att se vernissagen, men blev kvar långt in på kvällen, tillsammans med ett gäng eldsjälar från Ulricehamns lokala konstliv. Väldigt trevlig kväll. Utställningen pågår lördag-söndag också, och livemusik är utlovad även lördag eftermiddag. Rekommenderas!

2014-03-06 krokigänget utan kroki

lördag, 08 mars 2014 0 Kommentarer

Vår krokimodell lämnade återbud med kort varsel. Så vi tecknade av varandra istället. Väldigt kul! Folk sitter verkligen olika när de jobbar med en teckning. Vi kom överens om att inte ha några bord framför oss, för att var och en skulle synas för de andra. Det kan vara en utmaning att balansera teckningsblocket utan bord. Här är ett axplock av olika sitt-stilar:

2014-03-05 rentvättad mobil

torsdag, 06 mars 2014 0 Kommentarer

Mobiltelefon + tvättmaskin = ingen bra kombination...

Det var en glad överraskning att det överhuvudtaget går att ringa med mobilen efter ett helt 40-graders-program i tvättmaskinen. Skärmen är ganska kajko, och nåt har tydligen pajat med mikrofonen, för de jag talar med säger att jag hörs väldigt dåligt.

 

Det måste nog bli en ny telefon inom den närmsta tiden, men tills det är löst försöker jag använda den fasta telefonen så mycket som möjligt: 0321-251 00. Det går också mycket bra att skicka SMS till mobilen (0705-33 30 18), så hör jag av mig så fort jag är i närheten av en fast telefon.

2014-03-01 vernissage, Lions tävling

torsdag, 06 mars 2014 0 Kommentarer

Det är roligt med vernissager på samlingsutställningar. Alla de andra deltagarna i utställningen är där, och man kan gå runt i evigheter och heja på likasinnade som man inte har sett på länge, eller lära känna helt nya.

Nu har Lions tävling om Ulricehamnsbild haft vernissage, och jag har fullkomligt vältrat mig bland folk med samma härliga intresse. Det är också fascinerande att samma tema ("Min bild av Ulricehamn") kan tolkas på så många olika sätt. Jag blev väldigt förälskad i Magdalena Agrells stora bild av Stationshuset gjort i textil, med broderade klätterrosor som slingrade upp utmed fasaden. Originellt och charmigt!

2014-02-28 kroki med akvarellfärg

torsdag, 06 mars 2014 0 Kommentarer

Ett experiment: Krokiövning med akvarellfärg och pensel, istället för blyertspenna som är normalt. Mycket svårare, fast kul! Det behöver vara hyfsat långa ställningar, kanske att modellen är orörlig i 7 min eller så. Svårt för man måste tänka helt annorlunda mot när man arbetar med blyertspenna. Med blyertspenna handlar det mycket om att fånga konturerna, och sen kan man lägga dit skuggor i mån av tid. Men när man tänker akvarell får man börja med att tänka skuggor, och kanske bara måla den skuggade undersidan av en arm. Dessutom tillkommer kulören som en extra dimension att hålla reda på. Är ansiktet mer rött än ryggen, tex? Och den mjuka akvarellpenseln - när det ska gå fort styr den verkligen inte alltid dit man hade tänkt... Väldigt roligt att experimentera med!

2014-02-27 Lions tävling om Ulricehamnsbild

torsdag, 27 februari 2014 0 Kommentarer

Här är mitt bidrag till Lions tävling om Årets Ulricehamnsbild, som  har vernissage nu på lördag.

2014-02-26 självporträtt

torsdag, 27 februari 2014 0 Kommentarer

Vissa dagar känner man sig inte muntrare än såhär...

2014-02-22 Claire Basler

lördag, 22 februari 2014 0 Kommentarer

En vän tipsade om en fantastisk och fantasieggande hemsida: Claire Basler, en fransk konstnär. Wow! Hennes väggmålningar gör mig mållös. Svävande blommor och växter bildar en drömvärld genom rummen som är fotograferade på hemsidan. Kolla!

http://www.clairebasler.com/peintures_murales_chateau_vignettes_03.html

2014-02-20 tecknarkväll med krokigänget

fredag, 21 februari 2014 0 Kommentarer

Ikväll träffades vi i krokigänget på egen hand och tecknade tillsammans utan krokimodell. Väldigt kul, det också. Vår krokimodell är bokad ett par gånger till, men sen är det över. Förslaget kom upp att vi borde fortsätta ses och teckna tillsammans, sen när vi inte har vår modell mera. Jag önskar SÅ mycket att det blir av. Det är så inspirerande att teckna tillsammans med andra. Sällskapet, arbetsglädjen, skratten, den smittande entusiasmen - man blir så glad! Underbart att jag har hittat ett gäng människor som delar samma vettlösa intresse - ni FÖRSTÅR. Annars är ju tecknande och måleri många gånger en ensam-aktivitet. Jag och min radio - det blir en hel del nerladdade intressanta pratprogram från P1. Och ni, mina gamla LP-skivor - jag älskar er fortfarande.

Här är ett par av oss, i djup koncentration.

2014-02-16, skiss till akvarell

måndag, 17 februari 2014 0 Kommentarer

Idag jobbar jag med blyertsskissen till en akvarell. En grupp ungdjur. Jag prövar att flytta dem lite sinsemellan för att se vad som ger liv åt bilden. Målningen bygger på en serie foton från i somras; ett gäng kvigor i en kohage vid Stommen här i Brunn. Från början tyckte jag fotograferingen hade blivit fullständigt misslyckad. Men så ser jag: Det där djuret där till höger är ganska fint. Och hon där i mitten av ett annat foto ser rolig ut. Och där på ett annat foto hittar jag någon annan. Det finns nog ändå stoff att jobba vidare med.

Nu plockar jag ihop dem till en målning. Skissar löst löst med blyertspenna B så att jag kan sudda och flytta runt dem utan att det blir märken i akvarellpappret. När jag tittar igen efter några timmar ser jag: Den här blir alldeles "för perfekt", allihop uppradade med lika mycket luft emellan varje kviga. Bilden kommer att kännas mer levande om jag flyttar om djuren, så de blir mer ojämnt placerade på pappret. Nytt försök.

2014-02-15, ett porträtt växer fram

måndag, 17 februari 2014 0 Kommentarer

Efter förberedelser i en evighet (har det känts som): kolskiss, mera kolskiss, undermålning i äggoljetempera i avvikande färg (kromoxidgrönt), fernissa för att hålla undermålningen på plats - idag var det äntligen dags att grovt kladda ut första lagret av vanlig oljefärg på det stora porträttet jag jobbar med. Fram tills nu har målningen mest funnits inne i mitt huvud. Inte förrän nu kan jag få en uppfattning om hur den faktiskt kommer att bli. Det är ett väldigt spännande moment. När de sista färgytorna kommit på plats kan jag ta ett stort steg bakåt och se: Wow! Såhär kommer det att bli! Och nu kan jag se: proportionerna fungerar, ljus, skuggor, tack och lov. En bra bas att gå vidare från.

Nu ska alltihop torka, fernissas igen, och sen flera lager oljefärg vid ett antal sittningar med min modell. Men det är nästa steg. Idag gör jag mig ärenden att passera målningen för att få se den en gång till: "Aha! Såhär kommer den att bli."

2014-01-27 kroki, igen

måndag, 27 januari 2014 0 Kommentarer

Här är de utlovade bilderna av hur olika man kan arbeta med kroki, beroende på hur länge modellen står orörlig ("hur lång ställningen är").

Ju längre ställning, desto mer vilsamt och balanserat behöver modellen stå / sitta / ligga för att klara av att vara orörlig.

Ifall ställningarna är riktigt korta, 1-2 minuter, klarar modellen att stå still på lite mer udda sätt. Det kan vara ganska roligt, och ger en känsla av rörelse i teckningarna.

Här är några teckningar från 2-minuters-ställningar. (Teckningen längst till vänster var eventuellt från en något längre ställning, kanske 4 minuter - jag minns inte säkert.) Jag arbetar med tjock blyertspenna (4B eller 6B, tex) och figurerna blir lite av streckgubbar.

Här nedan är några teckningar från 5-minuters-ställningar. På 5 minuter hinner man jobba lite grundligare. Först bygger jag grovt upp figuren med en tunn blyertspenna, tex 2B, genom att ge akt på volymer, ytterformer och proportioner. Efter hand fyller jag i mer detaljer, med ett öga på lutningar och mellanrumsformer.

Om tiden räcker till börjar jag strecka skuggorna, eftersom de ger väldigt mycket av volymkänsla. I det läget skulle man kunna byta till en grövre penna, tex 4B, för att få mer svärta och kraft i skuggorna och i viktiga konturer.

Ifall jag vet från början att ställningen ska vara ännu längre, tex 8-10 min, lägger jag ännu mer tid på att få proportionerna riktigt rätt i början.

Ju längre ställning, desto jobbigare är det för modellen att vara helt orörlig. Det här är en erfaren och proffsig krokimodell. Hon lyckas med den knepiga konsten att hitta ställningar som både innehåller utmaningar för tecknaren och ändå är tillräckligt vilsamma för henne själv, så att hon klarar att inte vrida sig.

 

2014-01-26, målningen till Lions tävling

söndag, 26 januari 2014 0 Kommentarer

Jobbat intensivt i helgen med akvarellen för Lions tävling om Ulricehamnsbild. Jag bodde flera år i Villastan, och därifrån såg man Ulricehamn från sjösidan varje dag. Jag brukade gå med hunden nere vid sjökanten, och på vintrarna åkte jag skidor på isen. Så för mig var Ulricehamnsbilden självklar: sett över sjön, såklart.

Jag målade fortfarande in i det sista, fram tills att dagsljuset blev för dåligt vid 4-tiden. Då var det för sent att kunna fotografera målningen; ljuset var som sagt borta. Så jag har ingen bild att lägga upp här. Ännu. Men så fort jag får möjlighet ska jag lägga upp ett foto. Återkommer!