2014-09-14 uppstart av nytt porträtt, och liftare

söndag, 14 september 2014 0 Kommentarer

Idag var jag hemma hos en ny kund och började arbetet med ett nytt porträtt i rejält format. Det är alltid lika fantastiskt roligt! Under arbetets gång, medan man småpratar om ditten och datten, får man chansen att lära känna en ny människa man aldrig ens skulle ha träffat annars. Och den här gången ett extra privilegium för en porträtt-nörd som jag: att få bli guidad runt och hänförd glädjas åt min modells samling av underbart välmålade förfaders- / anmoders-porträtt. Wow, lyckan är total!

På vägen hem hände en sån där helt osannolik sak: En man med en snäll gammal hund stannade till på trottoaren och kommenterade min påbörjade duk när jag höll på att lasta in den i bilen för att åka hem. Min egen hund, som snällt hade väntat i bilen, fick hoppa ut och hälsa lite på hans hund och vi bytte några ord om hundar. Han nämnde att han var på väg till järnvägsstationen för att försöka hitta ett tåg mot Skövde, och jag var fortfarande på sånt upprymt humör efter den roliga dagen hos min modell och hans charmiga fru så jag slängde ur mig "Du kan få åka med mig, jag ska ändå förbi Skövde."

Så helt plötsligt hade jag improviserat ressällskap första biten hem. Förhoppningsvis hittade han nåt lämpligt tåg vidare från Skövde efter att jag hade släppt av honom vid stationen där, men innan dess fick jag höra diverse historier om hans liv, som absolut gjorde att min resa kändes kortare. Ibland händer verkligen oväntade saker... 

2014-09-11 sällskapliga kvigor

torsdag, 11 september 2014 0 Kommentarer

Planen var att sitta på en pall i hagen och teckna av kvigorna. Fast kvigorna är lite svårtecknade när de är så sällskapliga så man har dem i knät, och de bara vill bli kliade...

2014-09-09 ÄNTLIGEN är hemsidan uppe igen!!

tisdag, 09 september 2014 0 Kommentarer

ÄNTLIGEN! En och en halv månad efter att hemsidan kraschade mitt i sommaren - nu är min hemsida äntligen uppe igen. Varmt tack till Claes från Joomlaproffsen som hjälpte mig få igång den. 

2014-07-15 påbörjat porträtt

tisdag, 15 juli 2014 0 Kommentarer

Äntligen har jag lyckats tjata mig till att få 19-årige sonen Olle att modella lite, så att jag har kunnat påbörja ett porträtt av honom. Idag har jag målat första grovhuggna lagret i olja, efter tidigare kolskiss baserad på foton från i våras (eller var det t.o.m. förra våren??) och kompletterad med sittning i förra veckan, sen grund i äggoljetempera och efter det mellanfernissa. Nu ska målningen torka i åtminstone ett par veckor (kanske fler, vi får se) och sen återstår fler sittningar med föremålet självt. Olle är inte helt lättövertalad att sitta modell, så det kanske drar ut på tiden. Men nu är målningen åtminstone påbörjad!

2014-07-11 Min mejl fungerar igen

söndag, 13 juli 2014 0 Kommentarer

Utbytesmodemet jag fick från Telia hjälpte visserligen inte (ny felanmälan gjord, men såhär i semestertider har de väl annat för sig...). Men tills vidare kan jag läsa mejl via en sån där gammal fristående "donge" som man sticker i USB-porten. Ökenlångsamt men det funkar hjälpligt. Puh! Nuförtiden känner man sig verkligen isolerad från världen när mejlen strejkar...

2014-07-09 fotograferat hästar

söndag, 13 juli 2014 0 Kommentarer

Fotograferat hästar till en kommande målning. Perfekt dag: solsken, sen eftermiddag = livfulla skuggor till bilderna. Hästarna sprang tjusigt (påschasade av sin ägare och hennes kompis) och visade upp sig från sina flottaste sidor, härligt att se dem så! Hagen vi släppte hästarna i var ganska stor så en liten nackdel var att de höll sig på rätt långt avstånd från mig medan de sprang. Men jag hade mitt bästa teleobjektiv med, så jag hoppas skärpan blev tillräcklig ändå. Nu gäller det att välja ut bra foton att arbeta efter, i samråd med hästägaren. Jag kommer att gå igenom fotona själv först och sortera dem efter vad jag tycker och tror skulle bli bra, och presentera förslaget till hästägaren, sen är det hon som har sista ordet. Känner mig entusiastisk och taggad över att hästarna rörde sig så flott; det ska bli kul att måla dem!

MIN MEJL UTSLAGEN AV ÅSKAN

onsdag, 09 juli 2014 0 Kommentarer

Min mejl är fortfarande utslagen sen åskvädret i förra veckan. Om du vill komma i kontakt med mig eller har försökt mejla mig: Ring mig istället eller skicka ett SMS! Mitt tel.nr är 0705-33 30 18. I semestertider som nu vet jag inte när Telia får ordning på nät, modem, telestation eller var nu felet kan ligga...

2014-06-22 Fler ko-teckningar

måndag, 23 juni 2014 0 Kommentarer

Projekt ko-teckningar fortsätter. Den lilla koflocken här intill tycker tydligen att de känner mig nu, och jagar inte alls upp sig när jag sätter mig hos dem, så som de gjorde i början. Man sitter ju väldigt stilla när man tecknar, så jag antar att det lugnar dem. När en av dem (den stora svarta som alltid har vågat sig fram närmst) t.o.m. lade sig ner bara en meter ifrån mig och nästan somnade kändes det smått magiskt. Fast teckningarna här föreställer inte henne - hon låg lite FÖR nära för att det skulle bli bildmässigt bra, tänkte jag.

Karin Lindhagen, blyertsteckning 2014-06-22

Enkoteckning till:

Karin Lindhagen blyertsteckning vilande ko 2014-06-22

2014-06-10, Porträttmåleri

tisdag, 10 juni 2014 0 Kommentarer

Jobbat med ett stort porträtt större delen av dagen. En sak som jag verkligen uppskattar med porträttmåleri är den sociala dimensionen; småpratet som pågår under timmarna av måleriarbete.

Från början tänkte jag nog mest att småpratet fyllde en praktisk funktion: Det hindrar modellen från att genast bli uttråkad och sömnig, och håller ansiktsdragen (som jag målar av) pigga och vakna.

Men en effekt för mig personligen är också att jag lär känna nya intressanta människor som jag aldrig hade fått chansen till annars. Man hinner prata om allt mellan himmel och jord under arbetets gång. Ibland tar samtalet en paus när jag tappar tråden medan jag koncentrerar mig extra hårt på hur jag ska måla något knivigt. Det gör inget. Samtalet i sig är ju inte huvudskälet till att vi ses, utan (för mig) en stor bonus.

2014-05-31 kviga

lördag, 31 maj 2014 0 Kommentarer

En av kvigorna i hagen alldeles nära mitt hus, målad efter ett foto från början av maj när det precis hade börjat bli grönt.

2014-05-30 sommarkväll i hagen

fredag, 30 maj 2014 0 Kommentarer

Tecknar av kvigor och sinkor från hagen nära mitt hus. Fantastiskt fridfullt; jag sitter där på min pall med blocket och blyertspennorna, djuren håller mig under uppsikt men efter en första undersökning har de kommit fram till att jag är måttligt intressant. Under tiden kan man passa på att iaktta deras sociala spel. Rätt vad det är går en äldre ko rakt fram och knuffar bort en yngre kviga: Passa dig, din snorvalp!

2014-04-08 Stockholms central

lördag, 12 april 2014 0 Kommentarer

En vänthall är ett perfekt tillfälle att teckna av folk omkring en. Nuförtiden sitter nästan alla med sin telefon i handen. Väldigt praktiskt ur smyg-tecknar-synpunkt, för då sitter de still. Såna som läser böcker rör sig mer, eftersom de måste vrida huvudet mot olika delar av uppslaget, och byta ställning på armarna titt som tätt.

2014-04-02 skräck

torsdag, 03 april 2014 0 Kommentarer

Jag blev tillsagd att hålla en kort presentation av ett ämne inför en klass med 8:or. Min egen reaktion överraskade mig.

Tanken fyllde mig med så mycket skräck så jag fick tårar i ögonen. Mina andetag kom stötvis och min mun blev torr, det dröjde ett par timmar innan jag ens kände att jag kontrollerade min röst såpass att jag förmådde protestera. (Då slapp jag presentationen. Ouf!)

Jag kan ju själv se att min reaktion var fullkomligt som en människa med fobi, t.ex. svårartad hundskräck. Jag såg för min inre syn hur 8:orna skulle bua och skratta åt min presentation, och att jag skulle börja gråta inför alla.

Mitt huvud fylldes av bilder från min egen skoltid i Värmland. Hur jag gick genom skolkorridorerna och hörde ungar ropa efter mig på bred värmländska: "Fan va ful du ä!" och hur deras kompisar skrattade åt det. Minnet av lärare som bröt ihop på lektionstid och började gråta, lärare som sjukskrev sig och aldrig kom tillbaka mer igen. Hur teckningsläraren (en ung kommunist som dekorerade teckningssalens glasrutor med Karl Marx medan barnen målade dit jultomtar) tvingade mig att sitta modell för klassen fastän jag visste att de skulle rita avsiktliga nidbider med anspelning på mitt välkända öknamn. Så blev det också, och teckningsläraren kommenterade det inte över huvud taget. Andra minnen när ungarna tog mina saker och bollade mellan sig tills de gick sönder eller försvann, och hånskrattade åt min förtvivlan.

Också minnen från tillfällen under senare år när jag har försökt tala inför andra: bilder från vår långa släktfejd (som jag nu äntligen har sluppit fri från, tack gode gud för det!!): Möten där min farbror patriarken röt och svor åt mig, och ingen sade emot utan tvärtom var det han som fick stöttning.

Och ändå: Jag vet ju att jag är orädd i många andra sammanhang. Jag vågar göra massor av saker som andra tycker är läskiga: Jag är inte rädd för mörker, jag är inte rädd för stora djur, jag kör motorsåg och fäller stora träd. Men detta: tanken på att hålla en kort dragning om ett givet ämne inför 30 st 8:or, det fick mig att fullkomligt flippa ur...

2014-03-29 Earth Hour

lördag, 29 mars 2014 0 Kommentarer

När jag nu ändå släckte lamporna i en timme under den s.k. Earth Hour så kunde jag inte låta bli att experimentera lite i stearinljusens sken. Det här med ljus och mörker, eller snarare ljus och skuggor, har förhäxat mig ända sen tonåren och jag tröttnar visst aldrig. Det är knivigt att måla i halvmörker, för man får mer eller mindre gissa sig till hur färgsättningen blir. Därför höll jag mig till 3-4 färger bara: indigoblått, ockra, vitt och lite järnoxidbrunt. Inga detaljer kunde jag urskilja heller, så det fick räcka med en ganska grov pensel.

2014-03-29 höns

lördag, 29 mars 2014 0 Kommentarer

Min granne Maggans hönor och en tupp.

2014-03-16 två varianter av telefonstolen

torsdag, 20 mars 2014 0 Kommentarer

Ett experiment: Två varianter av fåtöljen vid min telefon i köket, i den trevliga hörnan mellan kylskåpet och skafferiet. Fårskinnet och den ihopvikta pläden i fåtöljen, och på fotpallen stickningen som ska bli en lovikkavante. Den ena teckningen snabbt uppskissad med grov blyertspenna (6B). Den andra har jag lagt mer tid på. Samma scen, olika uttryck:

 

2014-03-15 Mats Gustafson på Röhsska

måndag, 17 mars 2014 0 Kommentarer

Var i Göteborg och såg Röhsska Museets utställning med Mats Gustafsons modeillustrationer. Ett urval av bilder, målade under loppet av 30 år.

Jag såg Mats Gustafsons målningar på Akvarellmuseet i Skärhamn för många år sen, och har aldrig kunnat glömma dem. Hans måleri är fullkomligt fantastiskt, han är helt rasande skicklig akvarellmålare. Just därför får han det att se sådär läskigt lätt och enkelt och självklart ut. Färgen flyter ut bara exakt lagom mycket över det våta pappret, de mjuka övergångarna är bara så fulländade. Inte ett onödigt penselstreck. Raffinerat. Överjordiskt.

Åk och se om du kan!! Utställningen är kvar till 4 maj.

http://rohsska.se/utstallningar/aktuella/5503/

http://matsgustafson.org/

2014-03-12 Tommy Pettersson

torsdag, 13 mars 2014 0 Kommentarer

Årsmöte med Ulricehamns Konstförening. Väldigt roligt att träffa massor av konstintresserade vänner och bekanta. Och ett roligt föredrag av konstnären Tommy Pettersson, en snickeri-intresserad vildhjärna i Tranemo. Han berättade lite om sitt måleri, men framför allt om sina andra skapelser: märkliga möbler, dörrar, något som han påstod var en säng för igelkottar, m.m. Här är en länk som jag lyckades hitta till hans presentation vid förra årets konstrunda i Tranemo, med bilder av några av hans skapelser:

http://konstlivsjuharad.se/artist.php?artist=62

 

2014-03-07 konst-och-musik-afton på Årås kvarn

lördag, 08 mars 2014 0 Kommentarer

Hamnade på konst- och musikafton på Årås Kvarn. Hade bara tänkt åka dit helt kort för att se vernissagen, men blev kvar långt in på kvällen, tillsammans med ett gäng eldsjälar från Ulricehamns lokala konstliv. Väldigt trevlig kväll. Utställningen pågår lördag-söndag också, och livemusik är utlovad även lördag eftermiddag. Rekommenderas!