Liten utställning i Brunns hembygdsstuga

Jag fick frågan om inte jag ville visa några målningar när hembygdsstugan i Brunn ska ha öppet hus imorgon, söndag 5 juni. Min egen socken, såklart att jag vill! Inte kan jag lämna walk-over på hemmaplan heller...

Så kom gärna förbi och kika in, det är vid den lilla stugan tvärsöver vägen från Brunns inofficiella bygdegård Fridhem (det vackra Blå-Bands-huset). Öppet kl 15-17:30.

Det är en helt anspråkslös utställning, med en handfull tillbakalånade sålda målningar och nånting nytt också. Här nedan är en målning som jag har jobbat med idag, och som förhoppningsvis kommer att vara klar och finnas med imorgon - självklart ett motiv från Brunn:

b2ap3_thumbnail_20160604_095953.jpg 

Fortsätt läs mer
317 Träffar
1 Kommentar

Instruktion hur man spänner upp en duk för oljemålning

Här kommer en instruktion hur man kan göra för att spänna upp en duk för oljemålning. Linneduk som är preparerad för oljemålning går att köpa i metervara på rulle. Kilramsdelar går att köpa i alla tänkbara längder. Börja med att foga ihop kilramsdelarna, se till att hörnena blir vinkelräta.

b2ap3_thumbnail_spnna-upp-duk-1.jpg

Nu är det enkelt att klippa till en lagom stor bit duk. Klipp lite större än målningen ska bli, så att det finns lite duk att dra i när du ska spänna upp den.

b2ap3_thumbnail_spnna-upp-duk-2.jpg

Man kan dra i duken för hand när man spänner upp den, men det går ännu smidigare att ha en särskild spänntång. Spika fast duken i kilramen med nubb och hammare eller med häftpistol. Var noga med att duken spänns ut lika mycket i alla riktningar, annars kommer duken att dra ojämnt i kilramen så att alltihop blir skevt.

b2ap3_thumbnail_spnna-upp-duk-3.jpg

Skär bort överflödig duk med en vass kniv.

b2ap3_thumbnail_spnna-upp-duk-4.jpg

Banka in kilar i hörnena tills duken är spänd som ett trumskinn. Banka till kilarna jämnt i alla hörn, varv efter varv för en jämn fördelning av spänningen.

b2ap3_thumbnail_spnna-upp-duk-5.jpg

Färdigt!

Fortsätt läs mer
409 Träffar
0 Kommentarer

Gott nytt år!

b2ap3_thumbnail_2016-01-08.jpg

Fortsätt läs mer
452 Träffar
0 Kommentarer

Ett par av årets porträttmålningar

Ett par av årets porträttmålningar:

b2ap3_thumbnail_IMG_1171-beskuren.jpg

b2ap3_thumbnail_IMG_1141-beskuren.jpg

 

 

Fortsätt läs mer
487 Träffar
0 Kommentarer

Till minne...

Ikväll väljer jag att visa ett porträtt som jag målade för ett par år sen. Mannen på målningen gick bort för några dagar sen. Jag känner mig sorgsen, och jag tänker på hans familj som har en tuff tid nu.

b2ap3_thumbnail_Scan0007_20151008-184554_1.jpg

Med glädje minns jag timmarna i solskenet tillsammans med honom när jag arbetade med hans porträtt. Vi pratade om skogsbruk, om jordbruk, om vattenkraftverket som han hade renoverat, om den stora vackra gård som han hade byggt upp tillsammans med sin familj. Vi pratade om hans nötdjur. Hans ögon lyste när han tog mig med i sin terrängdrivna bil genom de vidsträckta betsmarkerna där den stora flocken av kor betade tillsammans med sina kalvar. Stolt pekade han ut sin favoritkossa med de långa hornen. Han berättade om vilka tjurar han hade valt ut till flocken, och han pekade ut speciella kalvar. Jag tog några foton, och målade en liten enkel skiss till honom som en present, en överraskning.

b2ap3_thumbnail_Rsberga-charolaistjur-2010_20151008-185248_1.jpg

Världen är en tommare plats utan honom, han verkade ha en outsinlig energi och idérikedom. Jag är rörd och tacksam över att jag fick göra hans bekantskap. Mina tankar går till hans familj, och jag önskar dem all tänkbar styrka.

Fortsätt läs mer
561 Träffar
0 Kommentarer

Porträttmålning som dansar

I veckan levererade jag en annorlunda porträttmålning: Målningen av det dansande paret nedan. Den unga flickan på bilden tävlar på elitnivå i dans, och målningen bygger på ett foto från en internationell tävling. Normalt talar jag mig varm för att få måla av mina modeller i levande livet istället för från foto, men det finns tillfällen när den regeln helt enkelt inte kan gälla. Väldigt små barn, tex. Eller som nu. Man kan ju inte begära (ens av en elittränad idrottare som detta faktiskt är) att hon ska stå modell med ryggen bakåtböjd hur mycket som helst...

Jag tog fasta på känslan i dansen och valde en bakgrundsfärg som skulle framhäva den känslan. En sån här bild blir ju inte riktigt som en vanlig porträttmålning; hennes ögon är nästan bara som svarta springor. Men jag älskar hennes strålande leende; det lade jag stort fokus på att få fram. Ansiktsuttryck är knepiga att måla. Ett likgiltigt ansikte är väldigt mycket enklare att åstadkomma än ett som är uttrycksfullt. Och tråkigare! En skugga som hamnar minsta millimeter fel kan plötsligt få hela ansiktsuttrycket att se stelt och dött ut. Men jag tycker att det blev bra här.

Eftersom ursprungsfotot kommer från en tävling, hade kavaljeren en nummerlapp på ryggen men den censurerade jag bort ur målningen. Lite friheter får man ta sig, det är en av de saker som är så bra med en målning jämfört med ett foto.

b2ap3_thumbnail_IMG_1100-renskuren.jpg

Fortsätt läs mer
740 Träffar
0 Kommentarer

Innanfönster

Idag ska jag bjuda på lite byggnadsvård istället för måleri. Jag lyssnade på ett sånt underbart inspirerande radioprogram; Ulla Skoogs sommarprat. Det handlade om byggnadsvård, och alldeles särskilt handlade det om att bevara gamla fönster. Å vad glad jag blev, för jag är en total byggnadsvårdsnörd. Jag älskar det 1800-talsmässiga med mitt hus, och dit hör absolut mina spröjsade fönster. För att hålla värmen på vintern finns det lösa innanfönster som jag sätter in när hösten kommer och tar bort igen på försommaren.

I morse vaknade jag till en isande nordanvind som fick regnet att trumma mot mitt sovrumsfönster. Det tog emot att lämna det varma täcket. Hösten närmar sig; dags att ta fram innanfönstren.

När man ändå lyfter bort krukväxter och möbler kan man passa på att putsa fönstren om det inte har blivit gjort på sistone.

b2ap3_thumbnail_IMG_1078.JPG

Innanfönstren sätter jag fast med ett par skruvar i mittposten.

b2ap3_thumbnail_IMG_1082.JPG

Springorna täcks med klisterremsor av papper så att det inte ska dra in. Sen får krukväxterna komma tillbaka. Jag är redo: nu kan det få bli vinter.

b2ap3_thumbnail_IMG_1086.JPG

Fortsätt läs mer
650 Träffar
0 Kommentarer

Lilla LilyLo

Här är en liten blyertsteckning jag gjorde häromdagen på beställning från en stolt mormor:

b2ap3_thumbnail_LilyLo-2015-08-30.jpg

Fortsätt läs mer
1138 Träffar
0 Kommentarer

Hej igen bloggen, det var länge sen!

Ojojoj vad länge det var sen jag skrev nånting nytt här på bloggen. På sommaren när kvällarna är ljusa så är det banne mig inte lätt att förmå sig till att gå in och sätta sig vid datorn. Man vill bara vara ute så fort man har en stund över. Och när man bor på landet finns det alltid saker att göra ute - det är en av de härliga sakerna med att bo här. Sommarens största projekt var att måla om huset. Här kommer en bild av sonen i full färd med att måla falurött i somras: 

b2ap3_thumbnail_2015-07-22-Olle-mlar-baksidan-5.JPG

Och sen har jag ju veden, som är ett ständigt pågående projekt. Massor av motion får man, både av att såga ner träden, frakta hem dem, (jag lejer faktiskt bort kapning och klyvning, det är underbart!!) och att kasta in många kubikmeter färdiga vedträn i vedförrådet.

Men nu mörknar kvällarna igen, så vad kan passa bättre än att ta tag i hemsidan på nytt. Till att börja med kan jag ju visa hur hästmålningen blev; den som var halvvägs kommen i förra inlägget:

b2ap3_thumbnail_Snooky-o-Tessan-2014-2015.JPG

Fortsätt läs mer
664 Träffar
0 Kommentarer

Hästmålningen börjar få färg

Hästmålningen börjar få färg.

b2ap3_thumbnail_2015-05-22-Spooky-o-Noppan.JPG

Fortsätt läs mer
665 Träffar
0 Kommentarer

Ett porträtt jag beundrar: Axel Oxenstierna

Idag ska jag lägga upp ett porträtt jag beundrar mycket: David Becks porträtt av Axel Oxenstierna. Han levde på 1500 - 1600-talet och var en period Sveriges absolut mest inflytelserike statsman. Kolla hur David Beck, nästan bara genom ett lätt lyftat ögonbryn, får den åldrade mannen att framstå som blixtrande intelligent, genomskådande, viljestark, kanske både vis och slug. Enligt den tidens sed är han avmålad med allvarlig min; inga leenden här inte. Man anar en arrogans? Inga flotta kläder, som annars var vanligt på porträtt vid den här tiden, utan det mesta av bildytan är alldeles svart. Varför valde man att göra så, hur tänkte man? Bara ansiktet lyser fram, det blir oerhört kraftfulllt.

b2ap3_thumbnail_Axel-Oxenstierna.jpg

Fortsätt läs mer
560 Träffar
0 Kommentarer

Ny hästmålning på väg

Jag har börjat arbeta med en ny hästmålning. Det ska bli en akvarell, så jag börjar med att skissa upp motivet i blyerts. Först bara som grova "klumpar" som antyder hästarnas läge på pappret. Men efter hand arbetar jag fram skissen att bli mer och mer noggrann. Jag markerar även var skuggor ska börja och sluta.

Eftersom man inte kan begära att djur ska stå still och "modella" i timmar, arbetar jag efter foton när jag gör mina djurmålningar. Jag gläder mig verkligen åt att äntligen vara igång med den här målningen, för bägge hästarna är så otroligt fina på fotona, så det känns fantastiskt inspirerande.

b2ap3_thumbnail_2015-05-17-brjat.JPG

Fortsätt läs mer
561 Träffar
0 Kommentarer

Den lilla hundbilden

Nu har mottagaren fått den lilla hundbilden, så den är inte hemlig längre utan jag kan visa hur den blev:

b2ap3_thumbnail_IMG_0486-del.jpg

Eftersom hunden bor långt från mig och bilden skulle vara en överraskning kunde jag inte komma dit själv och ta foton som underlag. Men jag fick några foton via mejl. Här är det foto jag mest använde:

b2ap3_thumbnail_2015-04-30-III.JPG

Fortsätt läs mer
1472 Träffar
0 Kommentarer

En liten hundmålning

Just nu jobbar jag med en liten hundmålning, ett hundporträtt i akvarell. Det är lite hemligt, för målningen ska bli en överraskning till någon, så jag kan inte lägga ut nån bild av den ännu. Kul; det var ett tag sen jag målade en hund sist - förutom min egen hund då, hon får vara modell ibland till rena övnings-skisser. Bra att ha henne till hands emellanåt...

Fortsätt läs mer
576 Träffar
0 Kommentarer

Trött och glad

Trött men glad, hemma igen efter dagens porträttsittning. ("Sittning"? Den energiske modellen stod ju upp exakt hela tiden... Vilket missvisande ord!) Undrar om det är så här scenartister känner sig efter en konsert eller pjäs? Några timmar av total koncentration, närvaro, uppmärksamhet - och efteråt: trött och glad. Jag pratar med min modell nästan oavbrutet, frågar, lyssnar, ler, skrattar, gör grimaser, närapå flirtar - allt för att locka fram det där ansiktsuttrycket som jag vill fånga. Igen och igen. Och på köpet får jag höra så fantastiskt mycket intressant - om livsprojekt, resor, glädjeämnen och övervunna vedermödor. De där timmarna är bland det roligaste man kan hålla på med, verkligen!!

Fortsätt läs mer
1005 Träffar
0 Kommentarer

Hemma igen, 79 mil på 26 timmar

Lite mör efter att ha kört 79 mil på 26 timmar, fram och åter till Stockholm. Anlände till vandrarhemmet i beckmörkret igårkväll och trodde jag hade hamnat i ett öde industriområde. Eftersom jag inte skulle möta min porträttkund förrän 11 på förmiddagen hann jag med en kort löprunda på morgonen. Vilken överraskning när jag kom ut efter frukost med löparskorna på: Bara något kvarter bort dök det upp skogsdungar och hästhagar - Gärdet och Djurgården. Härligt!

Efteråt var det fint att köra hem genom den svenska landsbygden. Solen sken och gräset skiftar i grönt. Och allra allra bäst: Den sista biten grusväg hem till mitt eget hus. Vitsipporna blommar utmed vägen och buskarna börjar skifta i grönt. Och där dyker min trädgård upp bakom kröken, mellan gamla ekar och almar. Gulsipporna i gräsmattan har slagit ut, och salladen har grott i drivbänken. Så skönt att vara hemma!

Fortsätt läs mer
564 Träffar
0 Kommentarer

Packar mina grejer

Spänner upp en stor linneduk och packar mina grejer för att köra upp till Stockholm och påbörja ett nytt porträtt där imorgon. Solen skiner och våren är här; det kommer att bli en fin dag för långkörning. Jag tycker så mycket om de där turerna genom Sverige och den svenska landsbygden. Vilket vackert land vi har!

Fortsätt läs mer
884 Träffar
0 Kommentarer

Summering efter konstrundan

Dödstrött och väldigt glad efter avslutad konstrunda; den första nånsin för mig. Varmt tack, alla ni som kom och besökte mig! Det var fantastiskt roligt att få besök av er, varenda en. Ni har varit så glada och vänliga, pepprat mig med smicker och komplimanger om mina bilder så jag alldeles rodnar. Lärorikt också, för det gav mig efterlängtad feedback om vilka bilder som flest tyckte om.

Det funkade bra att röja ur maskinhallen och hänga mina bilder där. Förvisso minst sagt rustikt (golv av grovt grus...) men rymligt och ljust. Vissa målningar studsade betänkligt mot väggen när stormbyarna blåste rätt in genom den stora porten, men alla satt kvar, tack och lov.

Mycket jobb har det varit inför konstrundan, men roligt. När jag nu skulle få finbesök fick jag äntligen den där välbehövliga "sparken i baken" att även snygga upp tomten, så nu är nästan allt gammalt fårnät borta med stolpar och allt, upprullat och kört till tippen. Ris och grenar är hopsamlat och uppeldat. Underbart att det är gjort!! Långt in på nätterna har jag jobbat med att rama in bilder och baka bullar åt besökarna. I kväll ska jag lägga mig TIDIGT... 

b2ap3_thumbnail_IMG_0328.JPG

Fortsätt läs mer
608 Träffar
0 Kommentarer

Årets konstrunda drar igång!

Årets konstrunda drar igång!

Förberedelser in i det sista inför Ulricehamns Konstrunda. Jag deltar för första gången, det känns nervöst. Ulricehamns Tidning gjorde ett reportage från vår samling på Museet inför årets Konstrunda, och valde att ha med min målning som exempel därifrån. Kul för min fåfänga!

Fortsätt läs mer
539 Träffar
0 Kommentarer

2015-03-14 vinterakvarell på väg

Underbar dag med strålande vårsol. Varvat kroppsarbete utomhus på gården och jobb inomhus på en akvarell med vintermotiv från Ulricehamn. Inte den här klafsiga vintern, utan från en av de senaste vintrarna när det var lite mer rejält med snö. Planen är att jag ska ha målningen klar att visa upp till Ulricehamns Konstrunda 10-11-12 april. Det är första gången som jag ska vara med i Konstrundan, och jag börjar känna mig mer och mer uppstressad...

Fortsätt läs mer
686 Träffar
0 Kommentarer