Senaste inlägg

Hästmålningen börjar få färg.

b2ap3_thumbnail_2015-05-22-Spooky-o-Noppan.JPG

Idag ska jag lägga upp ett porträtt jag beundrar mycket: David Becks porträtt av Axel Oxenstierna. Han levde på 1500 - 1600-talet och var en period Sveriges absolut mest inflytelserike statsman. Kolla hur David Beck, nästan bara genom ett lätt lyftat ögonbryn, får den åldrade mannen att framstå som blixtrande intelligent, genomskådande, viljestark, kanske både vis och slug. Enligt den tidens sed är han avmålad med allvarlig min; inga leenden här inte. Man anar en arrogans? Inga flotta kläder, som annars var vanligt på porträtt vid den här tiden, utan det mesta av bildytan är alldeles svart. Varför valde man att göra så, hur tänkte man? Bara ansiktet lyser fram, det blir oerhört kraftfulllt.

b2ap3_thumbnail_Axel-Oxenstierna.jpg

Postad av i Hästbilder

Jag har börjat arbeta med en ny hästmålning. Det ska bli en akvarell, så jag börjar med att skissa upp motivet i blyerts. Först bara som grova "klumpar" som antyder hästarnas läge på pappret. Men efter hand arbetar jag fram skissen att bli mer och mer noggrann. Jag markerar även var skuggor ska börja och sluta.

Eftersom man inte kan begära att djur ska stå still och "modella" i timmar, arbetar jag efter foton när jag gör mina djurmålningar. Jag gläder mig verkligen åt att äntligen vara igång med den här målningen, för bägge hästarna är så otroligt fina på fotona, så det känns fantastiskt inspirerande.

b2ap3_thumbnail_2015-05-17-brjat.JPG

Postad av i Djur

Nu har mottagaren fått den lilla hundbilden, så den är inte hemlig längre utan jag kan visa hur den blev:

b2ap3_thumbnail_IMG_0486-del.jpg

Eftersom hunden bor långt från mig och bilden skulle vara en överraskning kunde jag inte komma dit själv och ta foton som underlag. Men jag fick några foton via mejl. Här är det foto jag mest använde:

b2ap3_thumbnail_2015-04-30-III.JPG

Postad av i Djur

Just nu jobbar jag med en liten hundmålning, ett hundporträtt i akvarell. Det är lite hemligt, för målningen ska bli en överraskning till någon, så jag kan inte lägga ut nån bild av den ännu. Kul; det var ett tag sen jag målade en hund sist - förutom min egen hund då, hon får vara modell ibland till rena övnings-skisser. Bra att ha henne till hands emellanåt...

Postad av i Personporträtt

Trött men glad, hemma igen efter dagens porträttsittning. ("Sittning"? Den energiske modellen stod ju upp exakt hela tiden... Vilket missvisande ord!) Undrar om det är så här scenartister känner sig efter en konsert eller pjäs? Några timmar av total koncentration, närvaro, uppmärksamhet - och efteråt: trött och glad. Jag pratar med min modell nästan oavbrutet, frågar, lyssnar, ler, skrattar, gör grimaser, närapå flirtar - allt för att locka fram det där ansiktsuttrycket som jag vill fånga. Igen och igen. Och på köpet får jag höra så fantastiskt mycket intressant - om livsprojekt, resor, glädjeämnen och övervunna vedermödor. De där timmarna är bland det roligaste man kan hålla på med, verkligen!!

Postad av i Diverse

Lite mör efter att ha kört 79 mil på 26 timmar, fram och åter till Stockholm. Anlände till vandrarhemmet i beckmörkret igårkväll och trodde jag hade hamnat i ett öde industriområde. Eftersom jag inte skulle möta min porträttkund förrän 11 på förmiddagen hann jag med en kort löprunda på morgonen. Vilken överraskning när jag kom ut efter frukost med löparskorna på: Bara något kvarter bort dök det upp skogsdungar och hästhagar - Gärdet och Djurgården. Härligt!

Efteråt var det fint att köra hem genom den svenska landsbygden. Solen sken och gräset skiftar i grönt. Och allra allra bäst: Den sista biten grusväg hem till mitt eget hus. Vitsipporna blommar utmed vägen och buskarna börjar skifta i grönt. Och där dyker min trädgård upp bakom kröken, mellan gamla ekar och almar. Gulsipporna i gräsmattan har slagit ut, och salladen har grott i drivbänken. Så skönt att vara hemma!

Postad av i Personporträtt

Spänner upp en stor linneduk och packar mina grejer för att köra upp till Stockholm och påbörja ett nytt porträtt där imorgon. Solen skiner och våren är här; det kommer att bli en fin dag för långkörning. Jag tycker så mycket om de där turerna genom Sverige och den svenska landsbygden. Vilket vackert land vi har!

Postad av i Diverse

Dödstrött och väldigt glad efter avslutad konstrunda; den första nånsin för mig. Varmt tack, alla ni som kom och besökte mig! Det var fantastiskt roligt att få besök av er, varenda en. Ni har varit så glada och vänliga, pepprat mig med smicker och komplimanger om mina bilder så jag alldeles rodnar. Lärorikt också, för det gav mig efterlängtad feedback om vilka bilder som flest tyckte om.

Det funkade bra att röja ur maskinhallen och hänga mina bilder där. Förvisso minst sagt rustikt (golv av grovt grus...) men rymligt och ljust. Vissa målningar studsade betänkligt mot väggen när stormbyarna blåste rätt in genom den stora porten, men alla satt kvar, tack och lov.

Mycket jobb har det varit inför konstrundan, men roligt. När jag nu skulle få finbesök fick jag äntligen den där välbehövliga "sparken i baken" att även snygga upp tomten, så nu är nästan allt gammalt fårnät borta med stolpar och allt, upprullat och kört till tippen. Ris och grenar är hopsamlat och uppeldat. Underbart att det är gjort!! Långt in på nätterna har jag jobbat med att rama in bilder och baka bullar åt besökarna. I kväll ska jag lägga mig TIDIGT... 

b2ap3_thumbnail_IMG_0328.JPG

Postad av i Diverse
Årets konstrunda drar igång!

Förberedelser in i det sista inför Ulricehamns Konstrunda. Jag deltar för första gången, det känns nervöst. Ulricehamns Tidning gjorde ett reportage från vår samling på Museet inför årets Konstrunda, och valde att ha med min målning som exempel därifrån. Kul för min fåfänga!

Postad av i Diverse

Underbar dag med strålande vårsol. Varvat kroppsarbete utomhus på gården och jobb inomhus på en akvarell med vintermotiv från Ulricehamn. Inte den här klafsiga vintern, utan från en av de senaste vintrarna när det var lite mer rejält med snö. Planen är att jag ska ha målningen klar att visa upp till Ulricehamns Konstrunda 10-11-12 april. Det är första gången som jag ska vara med i Konstrundan, och jag börjar känna mig mer och mer uppstressad...

Årsmöte med Ulricehamns Konstförening, socialt och trevligt med gulaschsoppa, utlottning av konst och föreläsning. Till min överraskning och glädje var Sandra Magnusson den inbjudna gästen, som visade bilder av sin konst och berättade. Hon gör helt fantastiska verk, virkade av textil: inälvor i kroppen, djur i genomskärning, gigantiska insekter. I sommar ska hon ställa ut i Botaniska Trädgården i Göteborg. Ta chansen att titta!

Idag fick jag se att mina illustrationer till Köttskolan finns utlagda på nätet nu. Stolt som en tupp är jag! Sidan är för övrigt ett väldigt användbart styckningsschema för kött, där man lätt kan se var olika styckningsdetaljer på djuren hör hemma, och läsa om vad de passar till. Riktigt megabra länk att spara: Köttskola 

Postad av i Diverse

Medlemmarna i Ulricehamns Konstrunda har planeringsmöte...

Postad av i Diverse

Förberedelserna är igång för Ulricehamns Konstrunda, som jag ska delta i som utställare för första gången i år. Nervöst!!

Såhär blev akvarellen med Ulricehamns Strandpromenad, som jag började på i 2015-01-04 sommarminnen. Den har legat åt sidan ett tag, och nån som såg den halvfärdiga bilden sade att den liknar en reklambroschyr. (Anade jag en liten spydighet där?) Idag blev bilden klar i alla fall (tror jag). Det har varit jätteroligt att måla alla människor som gör olika saker i bilden. Och så är jag ju väldigt kär i solnedgångsljus. Okej, jag inser att det blev en ganska idyllisk bild. Men det finns banne mig tillräckligt med elände i denna värld ändå. Kan jag bidra till att göra någon glad så bjuder jag på det.

Akvarellmålningskurs hos Erik Hårdstedt i Uddebo. Alltid inspirerande och roligt att måla tillsammans med andra. Utanför ateljéfönstren började det snöa efter hand, och mot slutet av eftermiddagen när jag rastade min hund i skogen ett par kilometer ovanför Eriks ateljé fanns där pinfärska vildsvinsspår i nysnön, max 5 minuter gamla eftersom det inte hade hunnit snöa i dem. Hemvägen med bil från Uddebo på kvällen gick långsamt och försiktigt  i den djupa nysnön. 

På fotot från tidigare på dagen ser man koncentrerat arbete i ateljén med alla slags olika fönster, och att det inte hade hunnit börja snöa ännu.

Postad av i Diverse

En liten akvarell som blev klar i kväll: Mitt kök, med skogshuggarkläderna som hänger på tork över järnspisen.

Postad av i Diverse

Jobbar vidare på de små oljemålningarna med kvigor som jag började på i höstas, och lyssnar om och om igen på Metallicas mäktiga konsert tillsammans med San Franciscos symfoniorkester. Livet är fint!

Postad av i Diverse

Idag fick jag mejl från reklambyrån att de är väldigt nöjda med illustrationerna som jag har jobbat intensivt med på sistone. Jätteroligt! Det hela handlar om en produkt som jag är stolt och glad över att vara med om att marknadsföra, dessutom. Jag lovar att lägga ut en bild eller länk här när illustrationerna är publicerade. Nu ska jag fira med en påse smågodis!